Претражи овај блог

недеља, 20. новембар 2016.

Nešto što vole deca a i mi odrasli - PIZZA


Verovatno mali broj ljudi zna pravo poreklo čuvenog italijanskog specijaliteta – pizze.

Po jednoj široko prihvaćenoj teoriji, pizza je nastala u ranom srednjem veku. Na dvorovima i zamkovima su se priređivale raskalašne gozbe a hrana se posluživala na velikim tanjirima napravljenim od hlebnog testa.To se radilo da bi se ogromne količine hrane držale što duže toplim, odnosno na podlozi od testa hrana je odlazila u rerne peći gde se dodatno kratko zagrevala pre samog posluživanja. Vlastela, plemići i vitezovi su jeli hranu, „zalivajući je“ kvalitetnim vinima a testo su obično bacali kroz prozore ili ostavljali da sluge pokupe sa stola. Na tom bačenom testu je bilo uvek ostataka od hrane, sosa i kako je to divno mirisalo, sluge i sirotinja su počele da skupljaju to testo, odbačene hlebne tanjire i da ih jedu dok su još bili mlaki. 

Tako je nastalo narodno jelo PIZZA. 

Pizza je definitivno specijalitet italijanskog porekla ali ime potiče od italijanizovane stare germanske reči „bizzo“, koja znači ugriz, zalogaj. 

Procvat pizze nastao je u gradu Napulju. Prva verzija sa samo paradajz sosom se prodavala na ulicama ili se čak odnosila u kuće. U osamnaestom veku su majstori nosili na glavi specijalne male rerne u kojima su bile poslagane tople pice i već tada su se bavili kućnom dostavom. 

Danas postoje hiljade verzija pizze a najveći potrošači ovog specijaliteta su Amerikanci, koji godišnje pojedu oko dve milijarde pizza. 

Pizza je prema najnovijim naučnim ispitivanjima afrodizijak, podstiče druženje, ljubav, oslobađanje tzv. „hormona sreće“ i seksualne želje.

Pizza je zaista sa pravom osvojila svet! 

A evo i moje vezije....

Sastojci:
Testo (za 3 pizze):
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 suvog kvasca (7 grama)
2 kašike maslinovog ulja
320 ml tople vode
Pelat:
paradajz pelat
maslinovo ulje
malo vegete ili soli
malo bibera
bosiljak
Nadev (za 3 pizze):
150 g pršuta ili 300 g seckane šunke
300 g rendanog kačkavalja ili trapista
12-16 seckanih šampinjona
origano
po želji masline, rukola i sl.

Priprema:


...
Sipajte brašno u veću činiju i pomešajte ga sa solju. U dugoj posudi pomešajte toplu vodu sa šećerom, kvascem, dodajte ulje i ostavite da kvasac nadođe. Napravite rupu u sredini i sipajte nadošli kvasac u brašno. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Testo pemažite maslinovim uljem, stavite u činiju i ostavite da naraste duplo. Istisnite vazduh iz testa i formiajte 3 jufke. Jufku stavite na papir za pečenje i razvijte na oko 1/2 cm debljine, malo varjačom, malo rukama. Tako razvijeno testo zajedno sa papirom pebacite u pleh i ostavite 15-tak minuta da odmori.
Za pelat pomešati sve potrebne sastojke i njime premazati testo. Nakon toga prvo posuti rendani sir, preko njega ide šunka pa pečurke i masline. Posuti je od gore origanom po želji.
Pizzu peći u maksimalno zagrejanoj rerni na samom dnu rerne svega nekoliko minuta.


...
Prijatno!







Нема коментара:

Постави коментар